Xavier Romeu: Al servei del poble

En Xavier Romeu i Jover, patriota, lingüista i escriptor, va néixer a Barcelona l'any 1941 i morí víctima d'un accident de trànsit, la nit de l'onze al dotze de juliol de 1983.

En Xavier nasqué al sí d'una família amb forta tradició catalanista i republicana, cosa que sens dubte afavorí la seva posterior evolució política i personal, així com possibilità que realitzés contactes amb el món antifeixista de molt jove. Treballà de professor de gramàtica històrica i fonologia a la Universitat de Barcelona. La seva obra científica més important fou Manual de Fonologia Catalana, que constitueix una aplicació a la nostra llengua dels estudis que havia realitzat entorn el cercle lingüístic de Praga, durant la seva estada en dita ciutat l'any 68, on també participà en els esdeveniments coneguts com la "Primavera de Praga". Publicà, entre d'altres, obres de teatre (Els mites de Bagot, Preguntes i respostes sobre la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya...), narrativa (La mort en punt, Ascendent Escorpió...) diccionaris, manuals i col·laborà activament amb diverses publicacions i revistes.

Patriota català, Xavier Romeu no dubtà ni un moment a posar la seva vida i el seu ampli cabal intel·lectual al servei del poble en lluita per la independència nacional. Aquesta decisió el portà l'any 1978 a ingressar al PSAN, partit del qual fou membre del Comitè Executiu des del 1979 fins a la seva mort. Impulsà també la creació dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC) i es destacà públicament, en uns anys difícils per la repressió, com a actiu polític independentista.