Ovidi Montllor: La veu del compromís


Nascut a Alcoi, 1942, l’Ovidi va ser poeta, cantant i actor. Els seus pares eren de família pagesa, però s'havien establert a Alcoi com a treballadors industrials. Dues inquietuds marquen la seva trajectòria des dels primers anys: la política (amb una intensa consciència reivindicativa del seu país) i l'art. En aquesta última vessant, que amb el pas del temps es convertirà en la millor arma, debuta el 1961 amb el grup teatral La Cazuela. Poc més tard anà a Barcelona, i en els anys següents participà en les companyies CICF, d'Adrià Gual i Núria Espert.

A les darreries dels seixanta comença a reeixir també la seva faceta de cantant, que el portarà a fer les seves pròpies lletres, a més de musicar poemes d’ Estellés, Espriu, Salvat-Papasseit, Pere Quart i molts altres. De la seva discografia en destaca, La fera ferotge (1968), Crònica d'un temps (1973), A Alcoi (1974) o Coral romput (1980) i cançons com Perquè vull, Homenatge a Teresa, Al meu poble, Sí senyor. Bé denoten la seva condició de català i d’esquerres la tornada de la cançó “El cansat”, dedicada a Joan Fuster, en la que Ovidi Montllor es descriu: “Per senyera, senyors, quatre barres./Per idioma, i senyores, català./ Per condició, senyors, sense terres./ Per idea, i senyores, esquerrà./.”

Home cordial i modest, no ha pogut eludir honors com la Medalla al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana o la Medalla d'Or d'Alcoi. Va participar en prop de 50 pel·lícules però va patir el silenciament postfranquista pels seus missatges d’esquerres i nacionalistes.

Tal vegada fora oportú recordar que Ovidi va ser conscientment ignorat per les diferents administracions, els mateixos que a la fi de la seua vida tant el van homenatjar, no li van permetre mai actuar ni a la Televisió Valenciana, ni entrar en els circuits culturals mantinguts des de l'administració. Els mateixos polítics que tanta ajuda havien rebut de la "nova cançó", el van ignorar, el van ocultar, ens el van amagar. Va morir a Barcelona ara fa 10 anys, el 10 de març de 1995.

L'any 2002, l'escriptora Núria Cadenas va publicar una completa biografia sota el títol: L'Ovidi i en memòria seua es va obrir a Alcoi, el Casal Centre Ovidi Montllor.