Anna Maria Martínez-Sagi: El compromís a través de l'esport


L'Anna Maria va néixer a Barcelona l'any 1907. Va ser una important poetessa i periodista, que destacava pel seu fort temperament, a més d'esdevenir una esportista destacada.

Com a periodista treballà al servei de premsa de l'Ajuntament de Barcelona, i col·laborà a Crònica, la Noche, la Rambla i fou corresponsal durant la guerra civil del diari colombià El Tiempo.

En el camp de l'esport va aconseguir arribar a ser campiona de disc i de natació. Alhora, va ser promotora del Club Femení d'Esports, fundat el 1928, del qual va ser secretària de la comissió de Cultura. El Club Femení d'Esports va ser la primera associació femenina de caràcter popular de Catalunya, moltes de les dirigents del qual estaven integrades al Front Únic Femení Esquerrista.

El 1934 a instàncies del aleshores president del FC Barcelona, Josep Sunyol i Garriga, va entrar a la directiva del Barça, essent la primera dona que en formava part.

Després de la guerra civil va anar a viure a París i a Estats Units, on treballà com a professora d'idiomes a la Universitat d'Illinois. Va retornar a Catalunya per passar els darrers anys de la seva vida, concretament a Moià i a Santpedor, on va morir el 2 de gener de l'any 2000.

De la seva obra literària destaquen títols com Caminos (1929), Inquietud (1932), aixó com l'antologia poètica Laberinto de Presencias (1969).