Salvador Puig Antich: La memòria incòmoda


Salvador Puig Antich va ser un militant anarquista català que va lluitar contra la dictadura i el capitalisme amb l'acció directa. Fruit d'aquest compromís amb la llibertat i contra el feixisme, va ser executat al garrot vil per part de les autoritats franquistes espanyoles.

En Salvador era un jove compromès amb la causa obrera. Va ser membre de CCOO i, més endavant, amb la col·laboració d'altres persones, va fundar al 1972 el MIL (Movimiento Ibèrico de Liberación) grup clandestí que realitzava accions armades de sabotatge contra les propietats del règim franquista.

L'any 1973 en Salvador fou detingut a l'Eixample de Barcelona i la policia l'acusà sense proves d'haver matat un inspector de policia en el moment de la seva detenció. Fou jutjat i condemnat a mort en Consell de Guerra, es creu que com a represàlia de l'assassinat que havia comès ETA contra l'almirall Carrero Blanco.

El 2 de març de 1974 va ser executat al garrot vil a la presó Model de Barcelona. El seu assassinat commocionà a la societat catalana i internacional i es succeïren diverses protestes a l'exterior del país, davant les ambaixades espanyoles, per denunciar que Espanya continuava aplicant la pena de mort contra la dissidència política. El record de la seva figura encara incomoda als hereus del franquisme, instal·lat en les poltrones del poder, que intenten maquillar la història d'una dictadura feixista que va ser cruel, inhumana i que va assassinar a sang freda fins al final dels seus dies, amb la complicitat i silenci d'aquells que avui controlen l'aparell de l'Estat.