Martí Marcó: El risc d’una lluita


Martí Marcó i Bardella va néixer el 9 de desembre de 1959 a Barcelona; fill d'una família d'origen humil i compromesa amb les llibertats del nostre país.

En la seva etapa adolescent va demostrar les seves idees polítiques, orientades cap a la consecució d'una Catalunya nacionalment lliure i socialment d'esquerres.

Martí va veure molt clar quin era el camí per aconseguir la independència del nostre país, i això el va empènyer a fundar les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya.

Ell, amb d'altres companys militants d'ERC, van reprendre el projecte del 1936 de crear una força jove al sí d'ERC, i van estructurar d'una vegada per totes les JERC, en la 1a Assemblea Nacional, celebrada a Barcelona el setembre de 1976.

Era un home d'esperit obert, solidari i disposat a escoltar tothom que necessités el seu ajut. Col•laborava amb totes aquelles iniciatives adreçades a lluitar pel país i pels valors d'esquerres sense distinció de sigles ni de mètodes de lluita.

El 26 de gener de 1979 en Martí amb altres dos companys, anaven a realitzar una acció, quan es van creuar amb un control policial. En Martí va rebre sobre ell una descarrega d'odi i feixisme en forma de trets, que van acabar amb la seva vida.

En Martí Marcó i Bardella mai va arronsar la mà i sempre recolzava qualsevol iniciativa per aconseguir que el nostre país fos lliure.