Manel Serra i Moret: Pare del socialisme català


Polític destacat dins el socialisme català, Manuel Serra i Moret és una figura de primer rengle de la nostra història contemporània.

En Manuel Serra i Moret va néixer a la ciutat de Vic, el 9 de maig de 1884. Després de passar la major part de la seva infància i adolescència en dita ciutat, es traslladà a Barcelona per acabar el batxillerat i iniciar els estudis universitaris. L'any 1901 anà a viure a Xicago (EUA) per estudiar Economia i Ciències Socials, on també es formà intel·lectualment. Després d'una breu estada a Barcelona, tornarà a marxar, aquest cop a Londres primer i a l'Argentina després, el que el manté allunyat del país una bona etapa.

Inicià la seva militància política en el seu retorn a la ciutat de Barcelona, el 1912, entrant a la Unió Catalanista, de la qual posteriorment esdevé vicepresident en l'intent de Martí i Julià de bastir una esquerra catalanista d'orientació socialista. El 1914 va ser elegit alcalde de Pineda, càrrec que ocupà fins el cop d’estat de Primo de Rivera el 1923. El 1917 va ingressar a la Secció catalana del PSOE, però no trigà a abandonar-la per la incompatibilitat entre catalanisme i socialisme que hi havia al si del partit. El juliol de 1923, davant la necessitat d’unificar esforços en la lluita pel catalanisme i el socialisme democràtic, fundà la Unió Socialista de Catalunya, junt amb personalitats tan destacades com Campalans, Xirau o Alomar.

Ell concebia la cultura com a emancipadora, per ell, la cultura és llibertat, i dignitat, la cultura és ciutadania. És per això que creu que la tasca dels intel·lectuals ha de ser la de l'elevació cultural (moral i política) de les masses. L'any 25 retornà a l'Argentina i de retorn a Catalunya, escriurà el pròleg a la primera edició catalana del Manifesta Comunista i publicarà l'obra de divulgació Nocions d'història i de filosofia. La seva concepció lligava de manera indissoluble l'alliberament nacional i l'alliberament social de Catalunya, des d'una postura democràtica, ja que per ell democràcia i socialisme formen un tot indestriable.

A nivell institucional, de l’abril de 1931 a desembre de 1932, va ser conseller d’Economia i Treball de la Generalitat republicana. Diputat a les Corts des de 1933, mantindrà discrepàncies amb la línia oficial del partit, promoguda per Joan Comorera, el que li farà adoptar progressivament un paper marginal per mantenir la seva independència de criteri. Durant la guerra quedarà enquadrat en el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i el 1937 es farà càrrec de la Conselleria d’Obres Públiques primer i serà nomenat també vice-president del Parlament de Catalunya l'any 38. Exiliat a l’Argentina després de la guerra, publicarà nombroses obres de caire econòmic. Va ser nomenat conseller del govern de la Generalitat a l’exili el 1946, i en presideix el Parlament el 1949 (fins i tot, davant la dimissió de Josep Irla, presidirà de forma interina la Generalitat fins al nomenament de Josep Tarradellas). A nivell polític, fundarà el Partit Socialista Català, que quedarà després enquadrat en el Moviment Socialista de Catalunya (MSC), del qual en serà el màxim representant, amb una estreta col·laboració amb Josep Rovira i Josep Pallach. Morirà a la ciutat nord-catalana de Perpinyà, el 29 de juliol de 1963.

Manuel Serra i Moret fou una personalitat intel·lectual de primer ordre del corrent progressista català, sempre amb la ferma voluntat de bastir un projecte que lligui de forma indissoluble els seus tres grans valors: Socialisme, Democràcia i Catalunya.