El Doctor Robert: Política i compromís cívic


El Dr. Robert és considerat per a molts un dels primers portaveus dels catalanisme, tan pel prestigi assolit com per la popularitat de què gaudia entre la gent senzilla.

Bartomeu Robert havia nascut a Tampico (Mèxic) el 19 d'octubre de 1842. Vingut de ben petit a terres catalanes, on cursà tots els seus estudis. El primer càrrec públic l'ocupà a l'Ajuntament de Barcelona, del qual en fou regidor. S'implicà en els esdeveniments polítics de l'època, com el tancament de caixes o les campanyes a favor del concert econòmic, que sempre defensà des de diferents tribunes polítiques i socials.

Però la seva veritable tasca, va començar quan va ser escollit alcalde de la ciutat de Barcelona. Malgrat fortes reticències i resistències, el Dr. Robert va prendre el timó de l'Ajuntament amb la voluntat de sanejar les arques públiques. També va intentar millorar el funcionament i transparència del cens electoral, per tal d'evitar les tupinades dels cacics de l'època.

Bartomeu Robert va formar part de la candidatura dels quatre presidents de la Lliga, que va assolir un dels primers èxits del catalanisme, en desvancar el sistema de partits imperants a l'Estat espanyol, que consistia en l'alternança entre liberals i conservadors. Així, un nou actor polític apareixia en escena a Catalunya: el catalanisme incipient també volia tenir el seu espai polític.

Alguns dels trets més referenciats de la seva persona foren el seu caràcter obert i pròxim, la simpatia de què gaudia la seva persona i una força personal i íntima que va atraure a molta gent.

Un dels seus darrers pacients fou el conegut poeta Jacint Verdaguer,

Va morir el 10 de febrer de 1902 a l'edat de 60 anys. El seu enterrament fou una gran manifestació de dol, comparable amb la que uns dies després també es donà en record del poeta Jacint Verdaguer, mort tant sols uns dies després del Dr. Robert.