Aurora Picornell: Una dona de caràcter


Aurora Picornell va ser una de les principals dirigents del comunisme a Mallorca i ha esdevingut un mite per a l'esquerra mallorquina i per a l'antifeixisme català.

L'Aurora va néixer a Palma de Mallorca l'any 1912. Va exercir de sastressa i pertanyia al sindicat de sastresses i a la Joventut Comunista de l'illa. Es va casar amb Heriberto Quiñones l'any 1932 (agent de la Internacional Comunista)

Va ser una de les màximes dirigents del PCE a Mallorca durant la República, essent responsable del Secretariat de la Dona de la Federació Balear del PCE. Va organitzar el Front Únic a l'illa de Menorca l'any 1934 i, posteriorment, la reorganització de Socors Roig Internacional, després dels fets d'octubre del 34.

L'any 1935 ja va ser detinguda per distribuir propaganda del PCE i més endavant ho serà en relació a la repressió franquista. Va publicar en vida diversos articles sobre la dona treballadora, impulsant el reconeixement total de la seva condició en igualtat d'oportunitats que amb l'home i la conscienciació social dels obrers i obreres mallorquins.

Fou empresonada a la presó de dones de Palma, junt amb d'altres companyes. El dia 5 de gener de 1937 fou afusellada amb tres companyes més, Catalina Flaquer, Antònia Pasqual i Maria Pasqual, després de ser ridiculitzades i torturades, prop del cementiri de Porreres.

Aurora Picornell va passar a forma part de l'univers mític del nostre poble, degut al voluntarisme romàntic posat al servei de la classe obrera, i a la seva lluita exemplar per la justícia, el que li va comportar la mort.